V. Ulusal Kaynak Paylaşım Çalıştayı’ndan Bana Kalanlar

Merhaba,

ANKOS’un düzenlemiş olduğu V. Ulusal Kaynak Paylaşım Çalıştayı’na Bursa Uludağ Üniversitesi olarak ev sahipliği yaptık. Çalıştay organizasyonunda görev alan bütün ekip arkadaşlarıma teşekkür ederim. Herkes elinden gelenin en iyisini yaptı diye düşünüyorum. Umarım katılımcılarda memnun kalmıştır.

Kaynak Paylaşımı Çalıştayından Bana Kalanlar, Naçizane Önerilerim

Hayat Paylaştıkça Güzel 🙂

Zorlu ekonomik süreçler geçirmekteyiz. Ekonomik sorunların Kütüphanelere yansıması ise 2019 yılında çokça hissedilecektir. Ekonomik sorunların olumsuz yansımalarının araştırmacılara, kullanıcılara en az yansıması için Bilgi Kaynaklarını PAYLAŞMAK gerekir. Kütüphaneler olarak birlikten kuvvet doğar felsefesini benimsemeliyiz.

Ekonomik Krizi Fırsata Çevirmek

Bu söz genelde “Olumsuz Durumu Kurtarmak” isteyen siyasetçilerin halkın gazını almak için söylediği bir söz olsa da Kütüphaneler olarak farklı çözümler bulabiliriz.

Elektronik kaynak alımlarında TL’yi kullansaydık, belki de şuan yaşadığımız sorunlardan “belirsizliği” biraz daha az konuşuyor olurduk. Benim görüşüm bu açıdan bir fırsat olabilir. Tabi burada da iş sivil toplum kuruluşlarına düşüyor diye düşünüyorum.

Paylaşmak Güzel Fakat Nasıl Paylaşmak?

Bilgi kaynaklarını kütüphanelerin paylaşması güzel fakat bazı bilgi kaynaklarının paylaşımı konusunda hala kütüphanecilerin ve yayıncıların akıllarında soru işaretleri var? Bu konunda bakanlık bir yönetmelik çıkarırsa sorun toptan çözülür diye düşünüyorum.

Elektronik Kaynaklar ve ILL?

Elektronik kaynakların paylaşımı konusunda da yayıncıların veya sağlayıcıların ILL konusunda sözleşmelerinde geçen maddeler farklı. ANKOS olarak belki Elektronik Kaynakların alımında imzalanan, lisans anlaşmalarına ülkemiz menfaatlerine uygun bir madde eklenebilir. Böylece paylaşım konusunda milli bir duruşumuz olur. Konsorsiyum dışında alınan kaynaklar içinde bu madde kullanılabilir.

Benim Çalıştaylardan Beklentilerim?

Çalıştaylarda tartışmaya daha fazla süre ayrılmalı, bir veya birkaç konu üzerinde yoğunlaşmalı, sunumlar biraz daha kısa tutulmalı ve sorunlar üzerinde daha fazla durulmalı…

Çaşıtayda yeni dostlar edindik, Gölyazı’da çay içip muhabbet ettik. Sosyal geziye katılmayanlara duyurulur 🙂

 

Paylaşmak önemsemektir!

2 yorum

    • Numuneddin on 05/11/2018 at 00:31
    • Cevapla

    Sorularımıza yanıt alamıyoruz daha Kazım bey. Siz diyorsunuz ki tartışalım. Fikir beyan etmekten imtina eden bir topluluk var. Sonra da sağda solda hep aynı insanlar konuşuyor diye serzenişte bulunuyorlar.

    1. İnadına konuşmak gerekir diye düşünüyorum Eyüp bey, Köşeleri kapan herşeyin en iyisini bildiğini düşünen insanlardan her yerde var. Fakat biz daha çok sormalıyız diye düşünüyorum.

Bir yanıt yazın

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.