Herkese merhabalar,
Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından düzenlenen ve Türkiye’nin millî teknolojilerini geliştirmeyi hedefleyen ilk ve tek festival TEKNOFEST İstanbul’un ikincisi 17-22 Eylül 2019 tarihlerinde gerçekleştirildi.
Yapay Zeka’dan Uçan Araba’ya; Otonom Sistemlerinden Uzay Teknolojilerine 12 farklı kategoride düzenlenen etkinlikte, gençlerin kendi teknoloji projelerini geliştirmesi ve üretmeleri hedefleniyor…
TEKNOFEST İstanbul, “Üretmenin ne denli hayati bir öneme sahip olduğunu anlamak; üretmenin önemini anlatan sözcükleri bir araya getirmekten daha kolay bir iştir(!)” cümlesinin eyleme dökülmüş halidir desek yeridir. Eksiğini fazlasını zamanını mekânını tartışmak şöyle dursun, on yıllardır, -malı,-meli gereklilik kipleriyle ülkece kurulan/kurduğumuz sözcükleri düşündüğümüzde, üretim adına somut bir adımın varlığını görmek, mutluluk vericidir!
Kütüphanecilik mesleğini anlamaya ve sevmeye başladığım üniversite 2. sınıftan bu yana, sürekli “Kütüphanecilik üstüne ne üretiyoruz?”, “Kütüphanecilik üstüne ithal ettiğimiz ürünler ile ihraç ettiğimiz ürünler nelerdir?” soruları üstüne kafa yormaya çalışıyorum. Sorularımın yanıtları aslında çok da bilindik…
Kütüphanecilik üstüne “üretim” odaklı çalışmalar için daha önce ifade ettiğim “Kütüphanecilik Üstüne Bir Öneri: Ulusal Kütüphane Laboratuvarı’nın Kurulması” önerisinin yanı sıra TEKNOFEST İstanbul tam da öykünmeye değer bir etkinlik!
BBY’yi oluşturan tüm bileşenlerin; Akademisyenler, saha elemanları ve öğrencilerin popüler konu alanları başta olmak üzere (yapay zeka, ergonomik yazılımlar…) kendi takımlarını kurarak kütüphanecilik üstüne bir “ürün” meydana getirdiğini ve bunları sergilediğini bir hayal etsenize!
Onlarca üniversitemizde Bilgisayar Mühendisliği Bölümü ile Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü bulunmaktadır. Tabii üniversite kütüphaneleri de… Üniversite kütüphanelerinde çalışan kütüphanecilerin, mezkûr bölümlerin öğrenci ve akademisyenleriyle ortaklaşa proje gerçekleştirmeleri çok mu ütopik bir yaklaşım olur?
İskenderun Teknik Üniversitesi’nin Teknoversite vizyonu, İSTE personeli bir kütüphaneci olarak bu konuda beni heyecanlandırıyor desem yeridir. Kütüphaneciliğimizde İSTE imzası, ne de güzel olur!
Her ne kadar Türkiye’de kütüphanecilik üstüne yerli ürün ortaya koyan firmaların sayısı artsa da bahse konu olan etkinlik, BBY bileşenlerini harekete geçirmek ve kütüphanecilik üstüne yerli üretime teşvik etmekten öte değildir!
Gerek BBY bölümleri gerekse BBY sivil toplum kuruluşları, her yıl, yıl boyunca bir dizi etkinlikler düzenlemektedirler. Düzenlenen etkinlikler çoğu kez teorik açıdan konuşulmakta ve tartışılmaktadır. Ancak tartışılan konuları sahada bir “ürün” olarak görmek ne yazık ki çok da olanaklı olmuyor.
Anımsayacağınız üzere ÜNAK2019 “Kütüphanelerimizin Geleceği: İş Birliği” temasıyla düzenlenmişti. İş birliği üstüne birtakım sunumlar, teorik açıdan güzel ve etkileyiciydi. Bunların bir de ürüne dönüşmüş halini görsek ne de güzel olmaz mı?
LibraryFest’in içeriği, düzenleyicisi, zamanı, mekanını meslektaşlar arasında etraflıca konuşulmaya sunmakla birlikte, TEKNOFEST İstanbul’un sivil toplum kuruluşu ile devlet kurumunun ortaklaşa yaptığı bir etkinlik olduğunu göz önünde bulundurarak;
- BBY sivil toplum kuruluşları ile Kültür ve Turizm Bakanlığı,
- BBY sivil toplum kuruluşları ile Cumhurbaşkanlığı Kütüphanesi,
- Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Cumhurbaşkanlığı Kütüphanesi,
- Cumhurbaşkanlığı Kütüphanesi
- Kültür ve Turizm Bakanlığı
- BBY Sivil Toplum Kuruluşları
- ANKOS
- ÜNAK
- TKD
LibararyFest’in düzenleyicileri için, yukarıdaki seçenekler şurada yerini alsın.
Genel hatlarıyla izah etmeye çalıştığım LibraryFest, sizce tartışılmaya değer bir konu değil mi?
Saygılarımla,
4 yorum
Yorumu formunu geç
Tartışmaya değer. TBMM Kütüphanesi olarak biz hazırız.
Mehmet bey merhaba. İlginize çok teşekkür ederim. Bu süreç hepimizin. Temennim güzel sonuçlara vesile olacak çalışmalar yapmamızdır. Selamlar
Kem âlât ile kemâlât olmaz.
Kadir bey merhaba. Aslında yorumunuzu anlamaya çalıştım, ancak hala tam anlama hususunda eksik kaldım.
Kütüphaneciliğimiz üzerine aslında çok dinamikler sahibiz. Sanırım doğru zamanda doğru yere kanalize olamıyoruz. Bu bağlamda güzel sonuçlar için çaba şart. Umuyor ve diliyorum güzel işler olacaktır. Selamlar