Herkese merhabalar,
Yakın bir geçmişte, kütüphaneci-kullanıcı etkileşiminin güzel bir örneğini yaşadım.
Öğretim üyesi bir dış kullanıcımız ile uzun soluklu bir görüşme yaptım. Konuşma odağı, kullanıcının araştırma konusu üstüne yazılan makalelerin kullandıkları bilimsel araştırma yöntemleri nasıl bulabileceğiydi.
Bunun üzerine, bibliyometrik atıf veri tabanı Web of Science ve Scopus’un; Science Direct, Wiley, Springer veri tabanlarının; içerik sağlayıcı ve derleyici EBSCO’nun ve tez veri tabanı ProQuest Dissertations & Theses Global’in basit ve gelişmiş arama kısımlarını inceledik. Araştırma çıktılarının geneli, makaleler özelinde kullanılan bilimsel araştırma yöntemleri üzerine herhangi bir filtreleme seçeneğinin olmadığını gördük…
Anılan veri tabanları, araştırma çıktılarının üst verilerini çok yönlü ve geniş filtreleme olanakları sunarak, araştırmacılara epey kolaylık sağlamaktadır.
Kısaca;
Nitel ve nicel araştırma metotlarıyla birlikte, araştırmada kullanılan spesifik metotların tespit edilip kullanıma sunulması, kütüphanelerin danışmanlık hizmetlerini kolaylaştıracağı gibi, araştırmacılara da yeni ufuklar açacağı kanısındayım… Halihazırda yapay zekayı da çok konuşuyorken…
Bu bağlam ve kapsamda, veri tabanlarında “Kullanılan Metot/ Method Used” modülünün hizmete sunulmasını umarım…
Dış kullanıcıyı kütüphanemize yönlendiren Emekçi Kütüphaneci Selahattin ÖZTÜRK ağabeyime saygı, sevgi ve selamlarımla,
Son yorumlar