Kalkınma Planlarında Kütüphanenin Yeri Var Mı?

Merhabalar,

İlk Kalkınma Planı 1963-1967 yılında yayınlandı. Kalınma Planları 5 yılda bir yayınlanmaktadır. 

En son yayınlanan 11. Kalkınma Planının Girişi: Ülkemizin kalkınma vizyonunu ortaya koyarak, milletimizin temel değerlerini ve beklentilerini karşılamak, ülkemizin uluslararası konumunu yükseltmek ve halkımızın refahını artırmak için temel yol haritası olacaktır.

Diğer Kalkınma Planları da incelendiğinde kelimeler değişse de genelde amaç aynıdır.

Kalkınma Planları nedir? Ne işe yarar? Bu konulara girmeyeceğim.

11. Kalkınma Planında Kütüphanenin, Kitabın yeri var mı? Bu konuları inceleyeceğim.

Kalınma Planlarını Merak Edenler İçin Erişim Linki: http://www.sbb.gov.tr/kalkinma-planlari/

Diğer Kalınma Planlarında Kütüphane ve Kitap İle İlgili Hedefler Gerçekleşti Mi?

5 yılda bir kalkınma planları yayınlanıyor. Bu kalkınma planlarında ki hedeflere ulaşıldı mı? Yoksa kağıt üzerinde mi kaldı bunu vatandaşlar olarak bilmiyoruz.

Öreğin Onuncu Kalkınma Planı (2014-2018) yıllarını kapsamakta. Yetkililer bu kalkınma planının sonucunu açıkladı mı? Ben bilmiyorum

Aynı durum seçim vaatleri içinde geçerli? Ne yazık ki ülkemizde bu konuları denetleyecek, hesap soracak kurum ve kişiler yok… ya da sesleri çıkmıyor?

11. Kalkınma Planı “Kütüphane ve Kitap”:

344.4. İşletmelerin dijital dönüşüme yönelik teknoloji çözümleri, iyi uygulamalar, kullanım senaryoları, eğitim materyalleri, standartlar, kılavuz dokümanlar ve öz değerlendirme araçları gibi bilgi ve araçlara erişim sağlamasına imkân sunmak üzere dijital dönüşüm örnek uygulama kütüphanesini de içeren bir portal oluşturulacak, fayda ve maliyetleri de kapsayacak şekilde sektör ve firma düzeyinde dijital dönüşüm vaka analizlerinin paylaşılması özendirilecektir. (Sayfa: 76-77)

 

615.Çocukların, sağlıklı gelişimlerini olumsuz etkileyecek oyun ve dijital uygulamalar ile kitap, sosyal medya gibi yayın içeriklerinden korunmasına yönelik tedbirler alınacaktır. (Sayfa: 156)

 

633.2. Okuma kültürünün oluşturulması ve yaygınlaştırılması amacıyla kütüphanecilik hizmetleri geliştirilecek, kütüphaneler bu alandaki yeni teknolojiler ve yönetim yaklaşımlarından da istifade edilerek mekânsal ve işlevsel olarak yeniden yapılandırılacaktır. (Sayfa: 161)

 

633.3. Gezici kütüphane sayısı artırılacaktır. (Sayfa: 162)

 

644.Kitap ve süreli yayın yayımcılığı alanlarının geliştirilmesine yönelik faaliyetler desteklenecektir.

644.1. Elektronik yayınlar da dâhil olmak üzere yayıncılık faaliyetlerinin geliştirilmesine yönelik Ar-Ge çalışmaları desteklenecektir. 

 

644.2. Nitelikli kültürel yayınlara daha fazla sayıda okurun ulaşımını temin etmek üzere e-kitap formatında daha fazla sayıda eserin kamu yayını olması sağlanacaktır. (Sayfa : 164)  

Tablo 39: Kültür ve Sanat Hedefleri  (Sayfa: 164)

  2018 2023
Gezici Kütüphane Sayısı (Kümülatif) 53 81

 

Hedeflere ulaşılması dileği ile…..

Kazım ŞENTÜRK

03.08.2019

Paylaşmak önemsemektir!

Bir yanıt yazın

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.