İhaleye İtiraz Süresi Ne Zaman Başlar Ne Zaman Biter, İhaleye Bir Gün Kala İtiraz Edilebilir Mi?

Merhabalar,

İhalelerde İdareye yapacağınız itiraz süresi ne zaman başlar? İtiraz süresi kaç gün kala biter?

İhalelere Yönelik Başvurular Hakkında Yönetmelik

Başvuru süreleri

MADDE 6 – (1) İdareye şikayet süresi; ihale sürecindeki şikayete konu işlem veya eylemlerin farkına varıldığı veya farkına varılmış olması gerektiği tarihi izleyen günden itibaren Kanunun 21 inci maddesinin birinci fıkrasının (b) ve (c) bentlerine göre yapılan ihalelere yönelik başvurularda beş gün, diğer hallerde on gündür.

                (2) Ancak, ilan ile ön yeterlik veya ihale dokümanına yönelik şikayetler, birinci fıkradaki süreleri aşmamak kaydıyla başvuru veya teklif sunulmadan önce en geç ihale veya son başvuru tarihinden üç iş günü öncesine kadar yapılabilir.

                (3) Kuruma itirazen şikayet süresi; şikayet veya itirazen şikayet üzerine idare tarafından alınan iptal kararına karşı yapılacak başvurularda beş gün, diğer hallerde on gündür.

                Sürelerle ilgili genel esaslar

                MADDE 7 – (1) Süreler;

                a) İlana yönelik başvurularda ilk ilan tarihini,

                b) Ön yeterlik veya ihale dokümanının ilana yansımayan hükümleri için dokümanın satın alındığı tarihi, belli istekliler arasında ihale usulü ile yapılan danışmanlık hizmet alımı ihalelerinde ihale dokümanının teslim alındığı tarihi, zeyilnameye yönelik başvurularda ise zeyilnamenin bildirildiği tarihi,

                c) İdarenin işlem veya eylemlerine karşı yapılacak başvurularda şikayete yol açan durumun farkına varıldığı yahut farkına varılmış olması gerektiği tarihi,

                ç) Şikayet üzerine idare tarafından verilen kararın bildirildiği veya bildirilmiş sayıldığı tarihi, on gün içerisinde karar alınmaması halinde ise bu sürenin bitimini,

                d) İhalenin iptali kararına karşı yapılan itirazen şikayet başvurularında ise iptal kararının bildirildiği veya bildirilmiş sayıldığı tarihi,

                izleyen günden itibaren başlar.

                (2) Tatil günleri sürelere dahildir. Sürenin son gününün tatil gününe rastlaması halinde, süre tatil gününü izleyen ilk iş gününün bitimine kadar uzar. Ancak, ilan ile ön yeterlik veya ihale dokümanına yönelik şikayet başvurularının, ihale veya son başvuru tarihinden üç iş günü öncesine kadar yapılması zorunludur.

Sonuç:

Süreler hakkında ilgili yönetmelik açıktır. İdarelere önerim, süreler geçse bile eğer ihale hakkında ileride sıkıntıya neden olacak iddialar var ise ilgili hataların giderilmesi gerekir diye düşünüyorum. Yol yakınken önlem almakta fayda var. 

Paylaşmak önemsemektir!

25 yorum

Yorumu formunu geç

    • Deniz on 09/08/2020 at 03:26
    • Cevapla

    Merhaba ben belediyenin açık ihale usulü ile ihaleye çıkartılan bir kahvehanenin ihalesini pazarlık usulü ile ihaleyi kazandım daha sonra belediye başkanı imzalaması kaldı benden başka ihaleye giren olmadı hiç bir usulsüzlük Yok sadece farklı bir partiden uyesim bundan dolayı belediye başkanı ihaleyi iptal etmek gibi bir yetkisi varmı bana vermese çalıştığım işimden ayrıldım nasıl Bir yol izlemeliyim teşekkür ederim şimdiden

    1. Merhaba;
      İdareye ihalenin iptali konusunda yetki verilmiştir. Fakat bu yetki sınırsız değildir. İdare haklı bir gerekçe ve neden ile ihaleyi iptal edebilir. 
      Ayrıntılı bilgi için tıklayınız

    • serdar on 14/08/2020 at 15:38
    • Cevapla

    üstad kolay gelsin 21 b ihalelerde ihale sonuçuna itiraz süresi kaç gündür ?

    1. Merhabalar,

      İhalelere Yönelik Başvurular Hakkında Yönetmeliğin;
      Başvuru süreleri 

      MADDE 6 – (1) İdareye şikayet süresi; ihale sürecindeki şikayete konu işlem veya eylemlerin farkına varıldığı veya farkına varılmış olması gerektiği tarihi izleyen günden itibaren Kanunun 21 inci maddesinin birinci fıkrasının (b) ve (c) bentlerine göre yapılan ihalelere yönelik başvurularda beş gün, diğer hallerde on gündür. 

    • Samet on 25/09/2020 at 00:30
    • Cevapla

    Merhabalar kolay gelsiin 4000 bin lıralıkİhaleye katılıp 72 bin teminat verdim ve daireyi almaktan vazgeçtim paramın nekdarını ala bilirim nekdar zamanda alırım bilgi verseniz sevinirim.

    1. Merhaba Samet Bey,
      Sizin ihale 4734 sayılı Kanun Kapsamında mı? Değilse onların koşulları farklıdır. Bu alım 4734 Sayılı Kanun kapsamında olsaydı 44. madde gereği ihale üzerinde kalan isteklinin geçici teminatı gelir kaydedilir.

    • Ömer on 07/10/2020 at 22:25
    • Cevapla

    Merhaba elektronik ihale gerçekleştirdik. İstekli posta yolu ile şikayet dilekçesi gönderdi fakat gönderdiği tarih 10 günlük itiraz süreci içinde fakat evrak kuruma 10 günlük itiraz süreci dolup sözleşmeye davet tebligatını gönderdikten sonra geldi nasıl bir yol izleyeceğiz teşekkür ederim

    1. Merhaba,
      Konu hakkında KİK Kararı var.
      Erişim Linki: ihalekutuphane.com/2020/10/10/ihaleye-yonelik-idareye-sikayet-basvurusunun-posta-gecikmesi/

    • leyla on 03/05/2021 at 12:22
    • Cevapla

    merhaba hocam, 21.04.2021 tarihinde ekap üzerinden gelen şikayete cevap yazıldı. Sözleşmemizi bugün yapabilir miyiz?

    1. Leyla Hanım Merhaba,
      İhalelere Yönelik Başvurular Hakkında Yönetmeliğin 13. maddesi gereği:
      (2) İdareye şikayet başvurusunda bulunulması halinde, başvuru üzerine alınan kararın son bildirim tarihini, süresi içerisinde bir karar alınmaması halinde ise bu sürenin bitimini izleyen tarihten itibaren on gün geçmeden ve itirazen şikayet başvurusunda bulunulmadığına ilişkin Kurumun internet sayfasından sorgulama yapılmadan, Kuruma itirazen şikayet başvurusu yapılan hallerde ise itirazen şikayet başvurusu nihai kararla sonuçlandırılmadan sözleşme imzalanamaz. 

      İlgili yönetmeliği incelemeniz tavsiye ederim. Sizin yazdığınızdan anladığım idareye şikayet olmuş ve sizde cevap yazmışsınız. İsteklinin sizin cevabınıza göre KİK’e gitme ihtimalide olduğu için sürenin bitmesini beklemeniz gerekmektedir.

      Kolay gelsin.

    • Fuat ulutaş on 12/09/2021 at 22:51
    • Cevapla

    Tarlamın yanında ihalesiz tarla tapusu verildi itiraz edebilirmiyim

    1. Merhaba Fuat Bey,
      Ne yazık ki konu benim uzmanlık alınım dışında.

    • Mualla on 19/09/2021 at 00:30
    • Cevapla

    merhabalar kolay gelsin, 3 b istisna alımlarda kesinleşen ihale kararına itiraz 5 gün mü 10 gün mü teşekkürler, iyi çalışmalar

    1. Merhaba Mualla Hanım,
      İstisna kapsamındaki ihalelerin süreçleri hakkında ihaleyi yapan kurumun yönetmelik, yönerge vb. incelemekte yarar var.

    • sezin on 24/02/2022 at 13:45
    • Cevapla

    Merhaba.. Pazarlık veya açık ihalelerde söz konusu iş tek firmaya kaldığında karar sonrası sözleşmeye davet için yine 10 beklememiz gerekiyor mu?

    1. Merhaba,
      İhale sonucunun bütün isteklilere bildiriminden itibaren; 21 inci maddenin (b) ve (c) bentlerine göre yapılan ihalelerde beş gün, diğer hallerde ise on gün geçmedikçe sözleşme imzalanamaz. Örnek KİK Kararları: 2011/UH.III-765 , 2015/UH.II-925. Kolay gelsin.

    • mehmet on 03/08/2023 at 15:08
    • Cevapla

    araç ihalesini kazandım ama almaktan vazgeçtim şimdi ne olacak

    1. Merhaba,
      4734 Sayılı Kanun 44. Maddesi gereği “İhale üzerinde kalan istekli 42 ve 43 üncü maddelere göre kesin teminatı vererek sözleşmeyi imzalamak zorundadır. Sözleşme imzalandıktan hemen sonra geçici teminat iade edilir. Bu zorunluluklara uyulmadığı takdirde, protesto çekmeye ve hüküm almaya gerek kalmaksızın ihale üzerinde kalan isteklinin geçici teminatı gelir kaydedilir.
      Ayrıca
      58. Madde gereği “üzerine ihale yapıldığı halde mücbir sebep halleri dışında usulüne göre sözleşme yapmayanlar hakkında ise altı aydan az olmamak üzere bir yıla kadar, 2 nci ve 3 üncü maddeler ile istisna edilenler dahil bütün kamu kurum ve kuruluşlarının ihalelerine katılmaktan yasaklama kararı verilir. “

        • mehmet on 06/08/2023 at 15:42
        • Cevapla

        şuan anladığım kadarıyla teminatım yanacak ama onun dışında herhangi bir para ödeyecekmiyim

        • mehmet on 06/08/2023 at 15:44
        • Cevapla

        kalan bedeli yatırmam için 4 gün var bu süreçte ne gibi bir işlem yaparak ihaleden vazgeçtiğimi iletebilirim dilekçe mi vereceğim icra dairesine

        1. Merhaba,
          4734 Sayılı Kanuna göre yapılmış bir ihaleye katıldıysanız ve Sözleşme imzalamaktan imtina ederseniz. Geçici teminatınız gelir kaydedilir. Yani Geçici teminatı geri alamazsınız. Bir diğer husus da belirli bir süre yasaklı hale gelirsiniz. Yani Devlet ihalelerine katılamazsınız. Yinede en doğru bilgiyi ihalesine katıldığınız kurumdan alabilirsiniz.

    • ahmet on 31/10/2023 at 17:56
    • Cevapla

    İdareye, ihale dokümanı için elektronik olarak itirazda bulunacağım. İhale tarihi 7 kasım salı günü, üç iş günü öncesi (6 Kasım, 3 Kasım ve 2 Kasım) göz önünde bulundurarak; 1 Kasım tarihinde mesai saatleri içeresinde şikayette bulunabilir miyim?

    1. Merhaba Ahmet Bey,
      İhale dokümanına yönelik şikayet başvurularının, ihale veya son başvuru tarihinden üç iş günü öncesine kadar yapılması zorunludur. Sizinde belirttiğiniz gibi 3 iş günü 1 Kasıma denk gelmektedir.

        • ahmet on 03/11/2023 at 17:04
        • Cevapla

        Peki, eğer idareden bir cevap gelmez ise ; olacak olan ihaleye katılmamış olsam iptal için KİK’e itiraza gidebilir miyim? Yoksa KİK’e gitmem için ihaleye katılım sağlamam gerekir mi?

        1. Merhabalar,
          İhalelere Yönelik Başvurular Hakkındaki Yönetmeliği incelemenizi tavsiye ederim.

          İtirazen şikayet başvuruları

          MADDE 14 – (1) İdareye yapılan şikayet başvurusu üzerine idare tarafından alınan kararın uygun bulunmaması veya süresi içinde karar alınmaması hallerinde veya şikayet ya da itirazen şikayet üzerine idare tarafından alınan ihalenin iptali kararlarına karşı doğrudan Kuruma itirazen şikayet başvurusunda bulunulabilir.

Bir yanıt yazın

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.