Her Şeyin Başı Para! Algı Mı? Gerçek Mi?

Merhabalar,

Hiç düşündünüz mü?

Savunduğunuz bir düşüncenin aslında karşı olduğunuz sistemin finans kaynağı olduğunu.

Ne açı bir tecrübe. Bir şeyi savunmadan önce sabırla olgunlaşmasını beklemek gerekiyor sanırım.

Bir gün kapıma Görme Engelliler derneğinin çıkarttığı gazeteyi satan elinde makbuzu olan birisi geldi. Gazeteyi aldıktan sonra şunu düşündüm Gazete satıcısı ne iyi yürekli bir insan, nasıl bir hayra vesile oluyor. Bu düşüncem ta ki Gazete Satıcısının bu satıştan pay aldığını öğrenene kadar devam etti.

Mesleki olarak savunduğumuz fikirler, yeni akımlara da aslında karşı olduğumuz şeylerin ekmeğine yağ sürüyor sanırım.

Açık Erişim Nedir?

Okuyucunun bilimsel bilgiye (makaleler, kitaplar, araştırma verileri) ücretsiz erişimini ve bu bilgilerin lisanslanarak araştırmacılar, sanayi ve vatandaşlar tarafından daha çok kullanılmasını sağlayan uygulamadır.

Kaynak: http://acikerisim.org/acik-erisim-nedir/

Ne güzel bir sistem değil mi? Kamu kaynakları harcanarak oluşturulan bilginin tekrardan kamuya ücretsiz bir şekilde herkesin kullanımına açılması!

Kütüphaneciler olarak heyecan duyduğumuz savunuculuğunu yaptığımız bir sistem. Açık erişim sayesinde kamu kaynakları harcanarak üretilen bilginin kullanımı için tekrardan ücret ödenmeyecek ve halk bu bilgiyi gönlünce kullanacak.  

Gerçekte öyle mi peki?

 “İşlem Ücreti” ya da “Yayın Ücreti” adı altında akademisyenlerin cebinden para çıkmasına neden olacak bir sistemin yaygınlaşmasına destek mi verdik acaba? Belli başlı indekslerde bulunan dergilerde yayın yapmak isteyen akademisyenin cebinden çıkan ücret kamu kaynağı değil mi? Ne dersiniz.

ORCID Nedir?

ORCID araştırmacılara tekil ve kalıcı sayısal bir tanımlayıcı sağlayan bir platformdur. Kâr amacı gütmeyen bu platformun 2019 Kasım ayı itibariyle 7 milyonun üzerinde kayıtlı üyesi bulunmaktadır

Kaynak: https://tubitak.gov.tr/sites/default/files/18842/dijital_kimlik_-_bilgi_notu.pdf

Ne güzel bir sistem kar amacı gütmüyor.

Bütün araştırmacılara tavsiye ediliyor bunun yanında birçok avantajı olan bir sistem. Üyelik ücretsiz.

Gayet güzel bir düşünce ile sistem hayatımıza girdi ! Herkes tarafından kabul gören bir organizasyon. Sistemin finanse edilmesi gerekemez mi?

Para hırsı tekrardan ortaya çıkar: Kurumsal üyelik sistemi devreye girer ve ellerindeki veriyi kurumsal üyelik seçeneği ile pazarlamaya başlarlar.

İşin özü şu arkadaşlar kapital sistem ağlarını örmüş her şekilde kamunun kaynağını yemeye talip!

Bizlerde aracı mı oluyoruz ne?

Sağlıcakla kalınız.

Paylaşmak önemsemektir!

Bir yanıt yazın

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.