Çocuk ve Gençleri Kitapların Zararlı İçeriklerinden Korumak için Akıllı İşaret Uygulaması

Merhabalar,

Yazının başlığının biraz itici olduğunun farkındayım, yazının içeriğini okuduğunuzda bu düşünceniz değişir umarım.

Kitaplarda akıllı işaret uygulaması daha önce tartışıldı mı bilmiyorum.

“Televizyonlarda Akıllı İşaret Uygulaması: Akıllı İşaretler RTÜK tarafından geliştirilmiş olan ve 2006 yılının ikinci yarısından itibaren Türkiye’de ulusal televizyonlarda hayata geçirilmesi planlanan, televizyon programlarının sınıflandırılması sistemidir.

Bu sınıflandırma sistemi televizyon programlarının olası zararlı etkilerinden çocuklar ve gençleri korumak amacıyla tasarlanmıştır. Akıllı İşaretler sistemi, karma bir sistemdir. Bu sistem, hem bir programın hangi yaş grubuna uygun olduğu hem de olası zararlı içeriği hakkında bilgi verir.

Akıllı İşaretler sistemi bir öz-denetim sürecini başlatmak amacıyla yaratılmıştır. Burada temel olan çocuklar ve gençleri televizyonun olası zararlı etkilerinden korumaktır. Bu amaçla RTÜK, alanlarında uzman kişileri bir araya getirerek oluşturulmuş olan bir sistemi, görsel-işitsel sektörün kendi çalışanlarının/aktörlerinin desteği ve işbirliğiyle uygulamaya geçirmektedir.”

(Kaynakça: https://www.rtukisaretler.gov.tr/AIsaretlerPublic/content?id=1&mid=3)

                Bu Fikir Nereden Aklıma Geldi: Bursa’da Avrupa’nın en büyük kitabevi açıldı. Ara ara çocuklar ile kitap almaya gittiğimiz bir mekân. Kitapları Çocuk Kitapları, Gençlik Kitapları vb. ayırsalar da bu sınıflandırmanın yeterli olduğunu düşünmüyorum.

                Alış veriş yapan aileleri gözlemlediğimde temel kaygı ellerindeki kitabın çocukları için uygun olup olmadığı konusunda kendi aralarında tartışmaları.

                Anne babaların kaygılarını anlıyorum, çocuklarının yaşına uygun kitabı seçmek istiyorlar. Kitap içeriklerinin çocukların pedagojik gelişimini olumsuz etkilemesini kimse istemez sanırım.

                Benim Önerim: Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü bünyesinde Kitaplar için Akıllı İşaret komisyonu kurulabilir.

                Komisyon: Pedagog, Kütüphaneci, Kütüphane STK’ları, Sektör Temsilcileri vb. üyelerden oluşabilir.

                Sonuç olarak Kitapların üzerinde bulunan Akıllı İşaret uygulaması çocukların ve gençlerin yaşlarına uygun kitapları seçmesinde yol gösterici olacaktır.

Saygılarımla. 

 

Kazım ŞENTÜRK

17.11.2019

Paylaşmak önemsemektir!

Bir yanıt yazın

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.