Merhabalar,
Kütüphanecilik mesleğinin temeli “Kataloglama ve Sınıflamadır” Devlet kurumlarında çalışan arkadaşların Teknik Hizmetler sınıfına geçmesindeki temel dayanaktır.
Mesleğimizi itibarsızlaştırma çalışmaları ne yazık ki hızla sürmekte bazı meslektaşlarda bu olaya alet olmaktadırlar.
Kütüphanecilik mesleğinden Kataloglama ve Sınıflamayı çıkartınca geriye bir şey kalmaz?
Mesleğimizde bir kesim var ki Kataloglama ve Sınıflamayı geçmişte kalan demode bir iş gibi görüyor. Popüler birkaç terim öğrenmişler her ortamda ballandıra ballandıra anlatıyorlar. Bu cafcaflı sözlerin iş hayatında, sahada pek karşılığı yok. Burası Türkiye! Daha işin başında sayılırız.
Meslekten olmayan fakat has bel kader kütüphanelerde görevlendirilmiş memurlar ne yazık ki Kataloglama ve Sınıflama yapıyor. Günde 100 adet kitap kataloglayan var!
İşler bu şekilde yürüyünce de Kütüphanecilik basit, herkesin yapabildiği bir meslek olarak algılanıyor.
Bir Kütüphaneci Standartlara Uygun Olarak Günde Kaç Adet Katalog Yapabilir?
Bu işin standardı var mı?
Eğitim ve meslek hayatımda bu konuda standart bir rakama rastlamadım.
Kataloglama Üzerine Makale, Tez Ne Kadar Yazılmış?
YÖK Tez merkezinde anahtar kelime araması olarak “kataloglama” yazdığımda sadece 5 adet tez buldum.
Türk Kütüphaneciliği dergisinde 19 makale, Bilgi Dünyası dergisinde ise 3 makale….
Meslek Standardına İhtiyacımız Var
Kütüphanecinin tanımı nedir? Kütüphaneci hangi işleri yapar? Bu işleri ne kadar zamanda ve kaç adet yapar?
Bu ve benzeri konularda standarda ihtiyacımız var.
Örneğin hastanede doktorun yerine hasta bakıcı ameliyat yapabiliyor mu? Ya da inşaat ustası inşaat mühendisinin işini yapabiliyor mu?
Kütüphanecinin işini neden başka çalışanlar yapıyor?
Akademisyenlerimize sesleniyorum… Meslek standardı konusunda çalışmalar yapın. Geriye standardı kurumlara kabul ettirmek kalıyor.
Sayın Kazım bey, herşeyin elci sistemlerle yürütüldüğü dönemlerde bir günde bir kütüphanecinin kataloglayacağı kitap sayısı 50 olarak belirtilmişti. Ancak bunun bir standartı olamazdı çünkü kataloglama kuralları gereği bir çok yardımcı araç gerekiyordu. Örneğin, yazar otorite dizini. Aynı yazarın adı ile bir başka kitap daha öncesinde kataloglanmış ise yine aynısının kullanılması gerekiyordu. Bu kütüphaneler için oldukça zaman tüketen bir şeydi. Örnekleri çoğaltmak mümkün. Oysa şimdi kitaplar yayınevlerinden kataloglaması yapılmış bir halde çıkıyor ve elektronik veri tabanlarından o kitaba ait veriler kendi kütüphanenizin katalog veri tabanına aktarılabilir. Dolayısıyla geçmişte ve şimdi bir standarta bağlanamaz. Eğer amaç iş verimliliğini ölçmek ise yapılan kataloğun… Daha fazla oku »
Sayın Necip bey, Kütüphanecilerin iş standartlarının olması meslek hayatlarını olumlu yönde etkileyecektir. Ortada standart olmayınca işler basite alınıyor. Kütüphane yöneticileri her zaman meslekten olmayabiliyor. Bu durumda Kütüphaneciler kendilerini, yaptıkları işleri anlatmakta veya kabul ettirmekte zorlanıyorlar. Asgari oranların belirlenmesinde fayda var. Nitelik konusu ise meslek camiası, kütüphane yöneticileri tarafından değerlendirilir diye düşünüyorum. Kütüphane otomasyonları yıllardır Z39.50 protokolü ile marc kaydı çekmekte. Veri çekilen katalog niteliksiz olunca aynı yanlış devam ediyor. Bilgilendirme için teşekkür ederim. Saygılarımla
İşimizi evet standartlar ile yürütüyoruz; her işin kendine has standart ve kuralları olduğu gibi… Şahsi fikrim özgürleşmekden de yana . Standartlar yenilerini oluşturmamıza engel olmamalı, özgünlükleri olumsuz etkilememeli …
Kataloglamayı kim yapmalıdır ? nasıl yapmalıdır ? vb. sorular kaç kitap kataloglayabilir içinde kısmen bir cevaptır. Kataloglamayı amacını, nasıl yapılacağını anlamış, farklı durumlarda çözüm üretebilecek vb. kütüphaneciler yapmalıdır.
Sevgi ile yapılan her iş ihtiyaç giderir; kütüphanelerde yaptığımız işlerin hepsi önemlidir. Ancak bu işlerin tümünü ne için ve kimler için yaptığımızı unutmamalıyız; kısaca amaç ile araçlarımızı karıştırmamalıyız.
Kolaylıklar.
Uluslararası standartlar yanında ulusal standartlar geliştirilebilir. Kataloglama ve Sınıflama işlemini kütüphaneciler yapmalı ve en azından temel düzeyde de olsa MARC standardı doğru uygulanmalıdır.
Nasıl ki bir İnşaat mühendisi bina yaparken demiri, çimentoyu kararında kullanması gerekiyorsa Kütüphanecilerin de MARC Standartlarına uyması gerekiyor. Eksik demirde nasıl ki inşaat çöküyorsa yanlış kataloglardan da MESLEĞİMİZ yıkılıyor, ayaklar altında kalıyor 🙁
Sevgiyle yapılan her iş gibi bizim işimizde sevgiyle yapılmalı…
Kolaylıklar dilerim.